18.7 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNegocieri cu capcane pentru gunoi

Negocieri cu capcane pentru gunoi

Discutiile dintre municipalitate si gestionarul rampei ecologice au devenit un razboi al nervilor in care primaria a dat primul semn de slabiciune, fiind la un pas de a accepta propunerea Eco Sud: doar trei luni de pret diminuat pentru gunoaiele depozitate.


Miliardarii gunoaielor din Craiova sunt inca prea tari pentru primarie, blocata intre necesitatea de a depozita deseurile orasului cu orice pret si obligatia de a aduce acest pret la nivelul real, pe care trebuie sa-l suporte craiovenii. Negocierile de la sfârsitul saptamânii trecute dintre administratie si firma Eco Sud au ramas fara rezultat, ca si precedentele patru, in ciuda faptului ca, aparent, partile convenisera asupra unui tarif pentru tona de gunoi cântarita la portile rampei de 13,85 dolari, fata de 17,85, cât este in prezent. Mentionam ca autoritatile locale considera nejustificata suma perceputa de SC Eco Sud, in principal din cauza cotei TVA nelegale si a unui act aditional trecut suspect prin portitele legii. „Ei (reprezentantii Eco Sud – n.r.) au acceptat scaderea pretului cu patru dolari pe tona, insa au venit si cu niste propuneri suspecte. Intre altele, Eco Sud isi rezerva indirect dreptul ca, dupa trei luni, sa-si recalculeze costurile activitatii“, a declarat viceprimarul Gheorghe Nedelescu, presedintele echipei de negociere a primariei. Constrânsi sa sustina proiectul de modificare a tarifului in plenul apropiatei sedinte a consiliului local municipal, membrii comisiei au fost la un pas de a semna intelegerea. „Proiectul prin care solicitam consilierilor sa voteze alt tarif este pe ordinea de zi a sedintei din 29 iunie, insa nu putem intocmi raportul de fundamentare a lui pâna nu cadem la o intelegere. Am fost nevoiti sa cerem parerea unui expert, care ne-a si explicat ca am fi facut o greseala daca agream unele clauze inaintate de Eco Sud“, a mai spus Nedelescu. Un reprezentant al SC Eco Sud, Roxana Manea, a declarat ca firma nu-si poate face publice, deocamdata, intentiile, intrucât negocierile nu sunt finalizate.


Eco Sud ameninta cu inchiderea portilor


Intr-un comunicat transmis in urma cu zece zile de Eco Sud, firma ameninta cu incetarea activitatii din cauza cererii de reducere a tarifului, invocând lipsa bazei economice a acestei solicitari si cheltuielile suplimentare impuse de noile normative de mediu in vigoare. Potrivit directorului Serviciului public de salubritate Craiova, Sorin Ciobanu, pâna acum nu i s-a conditionat depozitarea reziduurilor la Mofleni de retragerea cererii de diminuare a tarifului. „Nici nu poate fi vorba de asa ceva. Eco Sud nu poate interzice accesul masinilor Salubritatii in situatia de fata tocmai pentru ca legislatia de mediu nu-i da voie“, a spus Ciobanu.


Referat tinut la secret


Actul aditional prin care primaria a decis modificarea clauzelor in afacerea gunoaielor, in sensul ca Systema Ecologic avea dreptul sa cesioneze contractul cu permisiunea consiliului local, a fost parafat in temeiul Hotarârii nr. 389 din 2005 a Consiliului Municipal Craiova. Fiindca adoptarea acestei hotarâri la câteva luni de când Eco Sud exploata efectiv depozitul ecologic nu respecta contractul initial dintre municipalitate si Systema Ecologic, cei mai multi specialisti din administratie s-au ferit sa propuna un astfel de proiect. Cu toate acestea, Hotarârea nr. 389 a fost sustinuta printr-un referat care acum este tinut secret, desi este un document public. La cererea noastra de a ni se transmite acel act, serviciul Administratie publica locala, prin Irina Stuparu, ne-a pus la dispozitie un raport al Directiei tehnice. „Va transmitem Raportul nr. 57.307 al Directiei tehnice, investitii si gospodarire comunala care a stat la baza Hotarârii Consiliului Local al municipiului Craiova nr. 389“, se arata in raspunsul directiei din 21 iunie 2006. Numai ca, potrivit legii, acest raport nu putea sustine proiectul de modificare a contractului, din cauza ca nu propunea acest lucru. In raport, semnatarii supun „spre analiza modificarea contractului de asociere (…)“. „Compartimentul specializat al autoritatii publice trebuie sa propuna spre aprobare un proiect. Spre analiza inseamna altceva. In mod cert, prefectura nu putea valida o hotarâre de consiliu local daca ea nu era sustinuta printr-un raport in care sa se propuna aprobarea“, a declarat Eugen Marinescu, directorul Directiei Legalitatea actelor din Prefectura Dolj. Surse din primarie au intarit declaratiile directorului din prefectura, afirmând ca proiectul Hotarârii nr. 389 a fost insotit la prefectura de alt referat, pe care semnatarul refuza sa-l arate presei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS